Met de kippen op stok

Lekker slapen is belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. We hebben slaap nodig om te kunnen herstellen van de dag er voor. Wat je overdag meemaakt, hebt gegeten, gevoeld en gedacht krijgt ’s nachts de rust en mogelijkheid om verwerkt te worden zodat je weer voldoende ruimte hebt voor een nieuwe dag.

Lees meer »

Een kouwe douche

Het zijn je hormonen! Ja, dat zal allemaal wel zo zijn maar hoe werkt dat dan met die hormonen en wat heeft dat eigenlijk te maken met gezond zijn? Ik leg het je graag uit.

Lees meer »

Vet belangrijk -1 -

Vet is hartstikke belangrijk voor je lichaam en je hersenen. Je hebt veel gezonde vetten nodig om hormonen en andere stoffen aan te maken. Er is ook vet veel te vertellen over vet. Flauw maar wel waar. Wist je bijvoorbeeld dat er meerdere soorten lichaamsvet zijn? Je hebt vet rondom je ingewanden en te veel daarvan is niet zo gezond. Ook heb je onderhuids vet en bruin vet om je warm te houden en je te beschermen.

Lees meer »

Hello Sunshine!

Voorjaar en zonlicht, zucht, wat heerlijk! Ik draai mijn gezicht als een zonnebloem naar de zon. De zon zorgt dat we meer serotonine aanmaken waardoor we ons gelukkiger en meer ontspannen voelen. Daarom worden we er zo blij van! Je maakt ook nog eens vitamine D3 aan, als je ten minste onbeschermd in de zon bent in korte broek en hemdje.  Minder kleding mag natuurlijk ook!

Lees meer »

Cortisolhumming

Stel er staat ineens EEN TIJGER voor je neus! JA, BAM.. zie het gebeuren. Voel je ‘m, voel je wat je lichaam doet? Schrik > adrenaline aanmaken >  je hartslag stijgt, je bloeddruk stijgt, je bloedsuiker stijgt en je spieren zetten zich schrap, je zet je zenuwstelsel op scherp > je bent in survivalmode. READY TO GO, klaar voor actie, vechten, vluchten of bevriezen…

Lees meer »

Guilty pleasures

Guilty pleasures iedereen heeft ze, ook op het gebied van een snack. De een kiest voor chocola, de ander voor drop of chips. Ik kan nog meer voorbeelden noemen maar dan ren je gelijk naar de kast om aan het snacken te slaan. Dat is nou net niet de bedoeling van deze rubriek! Wat we vaak niet in de gaten hebben, is hoe handig de commercie daar op inspeelt. Zoals in die ene  supermarkt waar ze alles uit het chocoladeschap naast het maandverband en de tampons neer hadden gezet. Een beetje grappig is het wel maar eigenlijk ook best gemeen, toch dames?  

Lees meer »

Let's talk shit! Poopdiedoe

Ja, we gaan het gewoon over poep hebben. Wat je er in de toiletpot valt, zegt namelijk best veel over je gezondheid. Je bent wat je eet? Eh nee, je bent wat je verteert en opneemt!

Lees meer »

Grrruwelijke trek

De vorige keer hadden we het over Snelle Jelles (suiker, snoep, koek, frisdrank, pizza, witte pasta etc.) en Trage Tinussen (haver, volkoren, zilvervliesrijst, peulvruchten, groente, fruit, avocado, olijfolie en roomboter) en wat die met je bloedsuikerspiegel doen. Deze keer wil ik jullie meenemen naar Grehline en Leptine oftewel Gruwelijke trek en Lekker lang vol. Grehline is het hormoon dat er voor zorgt dat je trek in eten krijgt. Leptine geeft een signaal aan je lichaam dat je genoeg gegeten hebt en je verzadigd bent.

Lees meer »

Trage Tinus is je vriend!

Hormonen zijn belangrijke boodschapperstofjes. Ze worden aangemaakt in een hormoonklier en via het bloed gaan ze naar de plek waar ze hun werk kunnen doen. De taak van de hormonen is om alle processen in je lichaam in balans te brengen.

Lees meer »