Het zijn je hormonen! Ja, dat zal allemaal wel zo zijn maar hoe werkt dat dan met die hormonen en wat heeft dat eigenlijk te maken met gezond zijn? Roelande legt het je graag uit, ze schrijft graag met humor (als dat lukt) over gezond eten en een gezonde leefstijl.
Plantaardig eten als trend
Plantaardig eten is hot, het is goed voor de dieren, ons milieu, onze gezondheid, je valt er zomaar van af en het scheelt in de portemonnee. Niet onbelangrijk nu de boodschappen zo duur zijn.
Wauw, wat een goede redenen allemaal, gelijk doen? Laten we er eerst eens wat dieper op induiken.
Vlees noch vis?
Minder vlees en vis eten wordt steeds normaler. Er zijn allerlei manieren om dit in de praktijk te brengen. Bijvoorbeeld als flexitariër, dan eet je minder (bewerkt) vlees en vis. Of je eet geen vlees maar wel vis, dan val je onder de pescotariërs. Vegetariers eten vlees noch vis maar wel eieren, zuivel en honing.
Ten slotte zijn er mensen die veganistisch leven. Zij gebruiken helemaal geen producten die van dieren afkomstig zijn. Ze eten geen vlees, vis, zuivel, eieren of honing en dragen ook geen kleding of schoenen gemaakt van leer.
Impact van ons eten
Het is natuurlijk hartstikke goed dat we nadenken over de impact die ons eten heeft op andere (zoog)dieren en het milieu. In de bio-industrie zijn er helaas nog veel schrijnende misstanden. Dieren lijden onnodig pijn bij het opgroeien en slachten. Ook wordt er nog steeds veel antibiotica gebruikt.
Onze landbouw kan daarnaast ook een stuk schoner en gezonder. Er worden veel bestrijdingsmiddelen en onkruidverdelgers gebruikt en de grond wordt te eenzijdig ingezet waardoor die verarmd en minder voedingsstoffen af geeft.
Gezondere keuzes
Eet je vlees en vis dan is het belangrijk om goed te kijken waar het vandaan komt. Zijn de dieren goed behandeld, is er geen onnodige medicatie toegediend? Grasgevoerd biologisch vlees van koeien die in de wei hebben gelopen is dan een veel gezondere keuze. Dat is inderdaad een stuk duurder maar minder vaak vlees en vis eten kan dit weer compenseren.
Gelukkig zijn er in de landbouw ook steeds meer boeren die inzien dat er prima alternatieven zijn voor bestrijdingsmiddelen. Een hele mooie stap voor bodem- en waterverbetering is het inzetten van natuurlijke ‘vijanden’. En dit zorgt weer voor meer flora en fauna. En met meer biodiversiteit krijgen we hopelijk de nutriënten in onze voeding ook weer terug. Deze landbouw valt onder de biologisch dynamische landbouw met speciale keurmerken.
Voors en tegens
Plantaardig eten heeft als voordeel dat het minder impact heeft en goedkoper is. De risico’s van volledig plantaardig eten zijn dat het vaak eenzijdig is en onvoldoende nutriënten en eiwitten oplevert tenzij je heel goed welke combinatie van voedingsmiddelen je moet eten en daarnaast supplementen inzet. Vaak is er een tekort aan vitamine B12 en ijzer. En in veel gevallen worden er gewoon te weinig calorieën gegeten. Een bord groente is nu eenmaal laag in kcal.
Daarnaast loop je als vegetariër en veganist een groot risico op onvoldoende variatie in eiwitten. Dierlijke voeding levert nutriënten die je veel lastiger uit plantaardig voedsel haalt, dit geldt met name voor de essentiële aminozuren. Dit zijn eiwitten die je dagelijks via je voeding moet binnenkrijgen. In plantaardig voedsel vind je ze onvoldoende en deze eiwitten worden ook nog eens minder goed opgenomen.
Dierlijke voeding ongezonder?
Vaak hoor je dat dierlijke voeding veel ongezonder is in vergelijking met plantaardige voeding. Vlees zou verslavend zijn en rood vlees veroorzaakt kanker en je krijgt als vleeseter allerlei ongezonde verzadigende vetten binnen. De waarheid ligt ook hier weer een stukje genuanceerder.
Als je puur en onbewerkt eet, past dierlijke voeding (met mate) daar prima in. Zeker wanneer je variatie aanbrengt en bij voorkeur biologische producten neemt. Vlees en ook rood vlees bevat veel gezonde en essentiële voedingsstoffen. De schadelijke effecten van vlees eten gelden met name voor het eten van bewerkte vleesproducten in grote hoeveelheden, zoals bewerkte hamburgers, worsten en vleeswaren.
Vegavlees - eiwitvervangers
Eet je geen of minder vlees pas dan op voor de zogenaamde vleesvervangers. Fabrikanten beweren dat deze bewerkte producten gezond zijn maar ze bevatten vaak veel ongezonde E-nummers of bewerkte grondstoffen. Een betere bron voor eiwitten zijn de zogenaamde pseudogranen, met name quinoa is een topper omdat het alle essentiële aminozuren bevat. Prima geschikt voor wanneer je een dag geen vlees of vis eet.
Disclaimer
Een kort stukje als dit kan natuurlijk nooit volledig zijn. Het is meer bedoeld om eens na te denken over hoe we eten en welke impact dit heeft op ons welzijn maar ook op dat van de dieren, het milieu en de aarde.
Heb je vragen over voeding of leefstijl of kan je ik je op een andere manier helpen, neem dan gerust contact met me op of maak een gratis kennismakingsafspraak.
Roelande Hilbers
Reactie plaatsen
Reacties