2 koffie or not?

Hello Healthy – Kopje koffie en doorrr

Goedemorgen, eerst even een bakkie hoor, anders word ik niet wakker. Of je nu een thee- of koffieliefhebber bent, bijna iedereen start ’s ochtends met een bakkie van een van beide.  

Een bakje koffie of groene thee in de ochtend zorgt dat je wakker wordt, meer alert bent en ‘ready to go’. Dat is natuurlijk best handig, vooral na een gezellig weekend of een slechte nacht.

Hoe werkt dat met cafeïne?

De cafeïne in koffie en de theïne in (groene en zwarte) thee zetten het hormoon adrenaline aan, je aanjager zogezegd. Dit is een stresshormoon dat tijdelijk werkt. Het gaat bijvoorbeeld ook aan wanneer er ineens een grote, brullende leeuw voor je snufferd staat of die enge hond van de achterburen. Je merkt dit doordat je hart sneller gaat kloppen, je sneller gaat praten en van moe naar een fitter, alerter gevoel gaat. Je krijgt er een soort opkikker van en kunt zo op de loop voor die leeuw of hond.

2 coffee or not

Na een tijdje is de cafeïne uitgewerkt en word je juist wat suffer. Meestal is dit een reden om een nieuw bakkie pleur te gaan halen.

Maar niet iedereen reageert op deze manier op cafeïne. Het kan ook zijn dat je in die opkikker blijft hangen, dat je hyper wordt of kramp in je darmen krijgt.  De werking van de cafeïne schiet dan door en je kalmeert niet na de aanvankelijke piek. Is dat bij jou het geval dan verdraag je de cafeïne minder goed of misschien heb je al te veel andere stress en is de cafeine uit dat kopje net te veel.

Geen koffie? Maar wat drink je dan?

Je kan dan beter kruidenthee of cafeïnevrije koffie drinken. Tegenwoordig prima te doen.

Alternatieven voor koffie of thee met cafeïne/theïne zijn cafeïnevrije dranken zoals decafé koffie (tegenwoordig prima te doen) of theesoorten zoals rooibos, gemberthee of muntthee. Je kan natuurlijk ook water drinken (lekker met fruit en kruiden) of yerba mate, kombucha en vers geperst sap.

Cafeïne, gezond of niet?

Koffie is rijk aan antioxidanten, die ontstekingsremmend werken. Het zal je niet verrassen dat het dan vooral om zwarte koffie gaat. De hippe koffietjes met allerlei smaken zijn meestal minder gezond. Geniet je toch liever van een lekkere cappuccino of latte? Kies dan eens voor  haver-of amandelmelk zonder extra suiker, die schuimt prima. En voor wat variatie kan je er behalve cacao ook eens kaneel en wat amandelschilfers bovenop doen. Dat smaakt heerlijk en het helpt je bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

2 coffee or not to

Zo zie je maar weer, waar de een prima met 4 bakkies wegkomt, is het voor de ander beter om de cafeïne te minderen. In het algemeen wordt geadviseerd niet meer dan 4 koppen koffie per dag te drinken en dan bij voorkeur in de ochtend. Wist je dat koffie ook vocht afdrijvend werkt? Een glas water bij je koffie drinken is daarom een goed idee.

Met mate

Cafeïne heeft gezondheidsvoordelen maar het lijkt er op dat te veel koffie niet zo gezond is en vooral wanneer je gevoelig bent voor cafeïne of al veel stress hebt.  

Heb je vragen, wil je meer weten over een gezonde leefstijl en kan ik je daarbij helpen? Neem dan gerust contact op of plan een gratis kennismakingsgesprek in.

Roelande Hilbers
Hormoon-vitaal.nl

Lees meer »

Wie zijn jouw Besties?

Hello Healthy  - wie zijn jouw Besties?

Dat zijn je hormonen natuurlijk! Ze regelen van alles in je lichaam en in je geest. Zo zijn verschillende hormonen van invloed op je gewicht. Laten we eens kijken om welke hormonen het gaat.

Om welke hormonen gaat het dan?

Cortisol: het stresshormoon bij dagelijkse(chronische) stress. Het zorgt voor vetopslag op je buik en dat wil je niet. Voldoende me-time inplannen, lekker naar buiten en ontspan!

Je schildklier en het schildklierhormoon zijn een soort thermostaat in je lichaam, belangrijk voor de stofwisseling en vetverbranding. Eet voldoende, voldoende eiwitten en eet gezond.

Insuline: helpt je bloedsuikerspiegel gelijkmatig te houden.

Bierbuikje?

Oestrogeen is een leuke vooral als je graag ‘biert’. Bier is een oestrogeen bevorderend drankje dat bij mannen voor dat buikje en die manboobs zorgt. Bloemkool, broccoli, groene groenten, koolsoorten en kelp helpen oestrogeen weer af te breken.

Sixpack

Wil je voor de zomer nog van bierbuik naar sixpack? Dan heb je testosteron en groeihormoon nodig! Testosteron zorgt voor de opbouw van stevige spieren en testosteron en groeihormoon zorgen beiden voor vetafbraak. Voldoende eiwitten eten, choline uit ei en neem gezonde vetten zoals ghee, kokosolie, olijfolie. Daarnaast is krachttraining een enorme boost voor je testosteron en je groeihormoon. Succes!

Slaap en gewicht

De tegenhanger van het cortisol is het hormoon melatonine dat zorgt dat je ’s avonds lekker kan slapen. En tijdens je slaap krijgt je lichaam de kans om alle voeding te verwerken en voedingsstoffen op te namen. Slaap je slecht? Dan kan dat zomaar de reden zijn waarom je moeite hebt om gewicht te verliezen.

En last but not least

We hebben het al vaker gehad over je bloedsuikerspiegel. Insuline is het hormoon dat je helpt die bloedsuikerspiegel gelijkmatig te houden zonder pieken en dalen. Te vaak te veel eten en daardoor te veel pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel zorgen voor een verstoorde afgifte van insuline. Je kan hierdoor Diabetes 2 ontwikkelen, insulineresistentie. En daardoor ook behoorlijk aankomen in gewicht. Dit komt vaak voor. Hoge bloeddruk, PCOS en andere hormoon gerelateerde klachten kunnen dan makkelijker ontstaan.

Ook als je niet te zwaar bent geldt het volgende advies: eet drie keer per dag ontbijt, lunch, avondeten en evt. 1 gezond tussendoortje in de vorm van fruit. Eet na het avondeten niet meer. Zo houd je je bloedsuikerspiegel te vriend (zie ook eerder blogs over Trage Tinus, je vindt ze op mijn website).

Je Besties dat zijn je hormonen, zorg je goed voor hen dan zorgen ze ook goed voor jou!

Wil je meer weten over hormonen of hoe je jouw hormonen een handje kan helpen? Neem dan gerust contact op of maak een gratis kennismakingsafspraak.

 

Roelande Hilbers
Hormoon-vitaal.nl

Lees meer »

Antiokseltanten

Het zijn je hormonen! Ja, dat zal allemaal wel zo zijn maar hoe werkt dat dan met die hormonen en wat heeft dat eigenlijk te maken met gezond zijn? Roelande legt het je graag uit, ze schrijft graag met humor (als dat lukt) over gezond eten en een gezonde leefstijl.

Gierend boven de pannenkoeken

Op 11- jarige leeftijd ging mijn zoon pannenkoeken bakken met een vriendje. Uiteraard zat de hele keuken onder het meel en ander benodigdheden voor dit gerecht, maar ze hadden ontzettend veel lol. Gierend van het lachen zaten ze aan tafel met de pannenkoeken en een pot appelmoes voor zich, waar ze de ingrediënten van op gingen lezen. By the way hoe goed je ogen ook zijn, je hebt een leesbril nodig om die te kunnen lezen, zouden fabrikanten dat expres doen? Hoe dan ook, het woord antioxidanten kwam voorbij maar werd per ongeluk gelezen als antiokseltanten…de heren kwamen niet meer bij van het lachen.

Balans verstoord

Ja, antioxidanten wat zijn dat voor dingen? ‘Antiokseltanten’ zijn stofjes die helpen om je lichaam te beschermen in de strijd tegen te veel vrije radicalen. Te veel vrije radicalen en/of te weinig antioxidanten in je lichaam zorgen dat de balans verstoord raakt.  En dit vergroot de kans op het ontstaan van ziekten die we vaak ouderdomsziekten noemen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes, dementie en kanker.    

Vrije radicalen

Die vrije radicalen zijn niet zulke aardige jongens, ze zorgen voor ontstekingen in je lichaam en een verminderde afweer tegen virussen en andere binnendringers. Je vind ze in overvloed in onze bewerkte voeding en bij iemand met veel stress of wanneer je (mee)rookt en/of regelmatig een flink glaasje alcohol drinkt. Ze zijn ook graag van de partij wanneer je  chemische stoffen uit verzorgings- of schoonmaakproducten, uit luchtverontreiniging en bestrijdingsmiddelen binnenkrijgt of bij blootstelling aan te veel straling. Maar ook  overmatig zonnen zorgt voor een te veel van deze jongens in jouw lichaam en schade aan je cellen. Dat is goed te zien aan een versnelde veroudering van je huid.  

Antiokseltanten en bescherming

Een te veel aan vrije radicalen zorgt voor afvalstoffen die je lichaam weer af moet voeren. Eet daarom zoveel mogelijk onbewerkte voeding, koken met verse spullen. Je vindt antioxidanten vooral in onbespoten groente en fruit. Probeer eens om dagelijks 350 -500 gram groente te eten en 2 stuks fruit. 

Drink voldoende water en kruidenthee, groene thee en drink alleen ’s ochtends koffie.

Beperk het aantal eetmomenten op een dag (ontbijt, lunch, avondeten), dit houdt je bloedsuikerspiegel stabiel. Iedere keer als je eet (ja, ook dat ene dropje of koekje bij de koffie) komen er vrije radicalen vrij.

Lukt het nog niet om te stoppen met roken? Neem dan in ieder geval iedere dag een hoge dosering vitamine C (groente, fruit of supplement). Idem wanneer je meer dan 1 glas alcohol drinkt.

Beweeg dagelijks, bij voorkeur buiten. Maar let op: intensief sporten zorgt voor een toename aan vrijeradicalenbelasting, je hebt dan extra antioxidanten nodig.

Lachen zorgt voor ontspanning, knuffelen, meditatie en aan yoga doen helpt je lichaam ook om in balans te blijven.

Eet na je avondmaaltijd niets meer, zet je tv en mobieltje op tijd uit en zorg voor een goede nachtrust en voldoende slaapuren zodat je lichaam ’s nachts kan herstellen.

Heb je vragen of kan ik je helpen? Neem dan gerust contact op of maak een gratis kennismakingsafspraak.

Roelande Hilbers
Hormoon-vitaal.nl

 

Lees meer »

Overgang - d'r op of d'r onder?

Hello Healthy – de overgang, d’r op of d’r onder

Zweten, opvliegers, een drijfnat bed, je haar wordt grijs en je krijgt vet rond je middel terwijl je hetzelfde eet als anders. Je gaat van jonge, actieve blom naar een ouwe, grijze oma met een knot in je haar, een breiwerkje onder je oksel in de schommelstoel met de kleinkinderen aan je voeten.

Menopauze

De overgang, ook wel menopauze genoemd, zijn de jaren waarin je als vrouw van vruchtbaar naar niet vruchtbaar gaat. De eitjes zijn op, je kan niet langer zwanger worden en je ondergaat de grote hormoonwissel. Een jaar na je laatste menstruatie is het moment waarop je kan zeggen dat je in de menopauze bent. Pauze is echt een misleidend woord want deze nieuwe situatie is niet tijdelijk maar blijvend.

Wat gebeurt er nu eigenlijk?

In de overgang verlies je als vrouw drie hormonen: oestradiol, progesteron en ongeveer de helft van je testosteron. Dit heeft grote gevolgen voor een vrouw. Alleen het hormoon oestrogeen (waar oestradiol toe behoort) heeft al meer dan 400 functies in haar lichaam.

Symptomen

Het is dus niet zo gek dat de overgang voor veel klachten kan zorgen. Een aantal klachten zoals opvliegers en nachtzweten zijn wel bekend maar  wist je dat er meer dan 50 verschillende overgangssymptomen bestaan? Ze variëren van depressie, paniekaanvallen, vergeetachtigheid tot gewrichtsklachten, droge oren en ook tandvleesproblemen. Niet iedereen heeft alle klachten, gelukkig maar. Iedere vrouw is anders en uniek.

Hoe lang duurt het?

De overgang kan van een paar jaar tot wel 10 jaar duren. De gemiddelde leeftijd waarop de menopauze wordt vastgesteld is ongeveer 52 jaar maar er zijn ook vrouwen onder 40 jaar die al in de overgang komen. Helaas neemt dit aantal toe zonder dat we precies weten wat de oorzaak is.  De periode voorafgaand aan je menopauze (je laatste menstruatie) tellen daarin ook mee, in deze jaren schommelen de hormoonwaardes en zorgen ze voor de meeste klachten.

Voeding en leefstijl

Voeding en leefstijl kunnen bijdragen aan de klachten die je hebt. Roken, alcohol, veel suikers en vetten, weinig beweging, veel stress, het is allemaal van invloed op je hormonen en de balans er tussen. Je kan vaak met enkele veranderingen al een positief resultaat bereiken en daarmee is het echt de moeite waard om te kijken naar wat je kan aanpassen aan je leefstijl.   

Bij de huisarts

Het ontbreekt veel (huis)artsen nog aan voldoende kennis over de menopauze. Ze kunnen een vrouw in de overgang daarom vaak onvoldoende informatie geven. De pil wordt vaak voorgeschreven bij overgangsklachten of mag juist niet meer geslikt worden. Er wordt vaak medicatie voorgeschreven als antidepressiva, bloedverdunners of onstekingsremmers en slaaptabletten. Dit helpt vrouwen vaak onvoldoende en de medicatie geeft vaak bijwerkingen.

Bio-identiek

Gelukkig is er steeds meer bekend over de overgang, de bijbehorende klachten en wat kan helpen. Leefstijlveranderingen kunnen bijdragen aan het verminderen van je klachten maar je krijgt je hormonen er niet mee terug. Je kan je arts of gynaecoloog vragen om bio-identieke hormoonsuppletie (bhst). Bhst kan helpen een deel van de hormonen te vervangen. Ook heeft het een gunstige werking op het ontstaan van onder andere hart- en vaatziekten, osteoperose en dementie.

Heb je vragen of kan ik je helpen met advies? Neem dan gerust contact op of plan een gratis kennismakingsgesprek in.

Roelande Hilbers
Hormoon-vitaal.nl

 

Lees meer »

Vet, heel belangrijk, niet altijd gezond

Vet is hartstikke belangrijk voor je lichaam en je hersenen. Je hebt veel gezonde vetten nodig om hormonen en andere stoffen aan te maken. Er is ook vet veel te vertellen over vet. Flauw maar wel waar.

Bruin vet
Wist je bijvoorbeeld dat er meerdere soorten lichaamsvet zijn? Je hebt vet rondom je ingewanden en te veel daarvan is niet zo gezond. Ook heb je onderhuids vet en bruin vet om je warm te houden en je te beschermen.

Het soort vet en de plaats waar het zit bepaalt of het gezond is of niet. Te veel vet op ons lijf hebben we niet graag en dit is vaak ook ongezond, vooral op de buik. Hoe weet je dan of je te veel buikvet hebt? Een manier is meten, voor dames geldt een tailleomvang tot 80 cm als gezond en voor de heren eentje tot 94 cm.

DABDAB

Ook slanke mensen kunnen te veel buikvet hebben, ook al lijkt dat niet zo. Zo iemand noemen we een TOFI niet te verwarren met tofu: Thin on the Outside, Fat on the Inside. Op z’n Hollands ook wel een DABDAB genoemd… Ja, denk daar maar even over na.

Je kan te veel buikvet hebben omdat je te weinig eet, met een crashdieet val je eerst wat af maar daarna komt het er dubbel zo hard weer aan. Vooral op je buik. Te weinig calorieën eten zorgt er voor dat je lichaam in spaarstand gaat en je spijsvertering traag wordt. Je krijgt immers ineens veel minder eten binnen. Als je dan weer normaal gaat eten, kom je daar juist weer van aan. Double trouble of op z’n Hollands Dikke ellende (let op het woordje dik)! 😉

Maar er zijn meer oorzaken; stress en roken bijvoorbeeld zorgen voor een verstoring van hormonen en dit kan ook voor meer buikvet zorgen. Hummen dus (zie vorige blog) en stoppen met roken.

Light is aankomen

Light producten en kunstmatige zoetstoffen kunnen zorgen voor overgewicht, ook al doet de reclame je geloven van niet. Vet oneerlijk, nou inderdaad! Dit komt omdat die kunstmatige zoetstoffen o.a. zorgen voor een verstoring in de balans van je bloedsuikerspiegel. Je lichaam herkent ze als vreemd en dit zorgt ook voor extra stress. Je lichaam heeft voedingssoffen nodig  om deze producten weer af te breken en daarmee gaat je vetverbranding on hold. 

Transvetten

Iedere dag een zak chips, witbrood, koekje of andere Snelle Jelles (zie eerder blog) met transvetten en E-nummers eten? Niet zo'n goed idee. Ze zorgen voor een verstoring in je darmen en een piek met erna een dal in je bloedsuikerspiegel waardoor je steeds maar honger hebt. En dan ga je weer iets snels eten. Veel mensen belanden zo in een ongezond eetpatroon waardoor ze aankomen. En dit leidt tot ontstekingen en ziek worden.

Wat kan je dan wel doen?
Onbewerkte voeding eten, veel vezels eten uit groente, fruit. Eet eieren en een paar keer per week vette vis en biologisch vlees. Een handje ongebrande en ongezouten noten per dag, een keer per week een avocado en olijfolie, zaden en pitten. En kies voor voeding van je beste vriend Trage Tinus, met een laag glycemische index (GI index). (Trage Tinus is een eerder geschreven blog op deze website)

Koud bewegen terwijl je zingt

’s Ochtends bewegen voordat je gaat ontbijten helpt bij je vetverbranding. En koud afdouchen ook!*
Niet zo populair bij de meeste mensen. Je kan dit rustig opbouwen door eerst je douche een tikje minder warm te zetten als normale temperatuur. Aan het eind van je douchebeurt begin je met koud afdouchen van je voeten en handen.  Dat bouw je op naar je enkels en polsen etc. 2 minuten is genoeg. Een liedje zingen of hummen helpt om er geen stress van te krijgen. Doe dit maar niet *als je zwanger bent of bloedverdunners slikt.

Vet, heel belangrijk maar niet altijd gezond!

Heb je vragen of kan ik je helpen, maak een afspraak of plan een gratis kennismakingsgesprek in.

 

Lees meer »

Weer weerstand

Minder zonneschijn en meer regen en koude dagen. In de wintermaanden maak je minder vitamine D aan, terwijl die nou juist zo goed is voor je weerstand. Niet alleen een tekort aan vitamines zorgt voor een slechtere weerstand, ook slaapgebrek, stress, te weinig beweging en een ongezonde voeding zorgen ook dat je minder fit bent. Je bent extra vatbaar voor het griepvirus en binnen mum van tijd zit jij snotterend op de bank. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Hoe zorg je voor een goede weerstand?

Attack en kil

Is het dan heel erg om griep of een verkoudheid te krijgen? Nee hoor. Wanneer je griep krijgt, gaat je immuunsysteem reageren, het zorgt dat de juiste killercellen actief worden die het virus aanvallen en bestrijden. Attack en kill is in dit geval dan juist goed, vaak krijg je koorts en dit geeft aan dat je immuunsysteem goed werkt. Daarnaast krijg je een loopneus, je niest en hoest om het virus er uit te werken. In een paar dagen ben je er weer bovenop en ben je beschermd tegen het virus wat je onder de leden had.

Weerstand verhogen met bekenden

Wat kan je zelf doen om je weerstand te verhogen? Vitamine C en zink werken samen en helpen zo preventief om je immuunsysteem te versterken. Vitamine C vind je in sinaasappels, kiwi, paprika, koolsoorten en kruiden zoals peterselie. Zink vind je in onder andere in kaas, noten, vlees, schaal- en schelpdieren,. Zowel vitamine C als zink heb je dagelijks nodig.

Ain’t no sunshine

Vitamine D zorgt voor versterking van je weerstand en voor het aanmaken van stoffen waardoor je je happy voelt. Zomers haal je twee derde van je vitamine D uit zonlicht. Je bouwt dan een voorraadje op. In de winter hebben we natuurlijk veel minder zonlicht en maak je daarom minder vitamine D aan. Toch is het belangrijk om buiten te komen, even een frisse neus halen en regelmatig je huis luchten.

Vette vitamine D

Je kan vitamine D ook uit voeding halen zoals vette vis: haring, zalm en makreel. Ook in vlees, eieren en volle zuivelproducten zit wat vitamine D. Eet je vegetarisch of veganistisch? Het kan dan handig zijn om vitamine D3 in te nemen (via een oliecapsule). Winterdepri? Dan kan het zijn dat je een groter tekort hebt. Je huisarts kan dit vaststellen door bloed prikken.

Drink!

Door voldoende water te drinken help je je lichaam de afvalstoffen af te voeren. Zeker een goed idee om dat te doen wanneer je grieperig of verkouden bent. Vind je dat lastig? Begin dan je dag met een nieuwe, goede gewoonte. Drink 1 of 2 glazen lauw water na het opstaan. Je vult dan gelijk het vochtverlies van de nacht aan.

Oma’s kippesoep

Waarom is oma’s kippensoep dan zo gezond als je grieperig of verkouden bent? Als je net zo’n oma had als ik maakte ze de kippensoep vers. Ze trok de bouillon van vette kippenbouten met bot en voegde uien en groente toe. Het laagje vet wat bovenop dreef gooide ze niet weg. De bouillon met het vet uit de kippenbouten helpen je darmen gezond te blijven, de uien werken ontstekingsremmend en de groenten zorgen voor vezels.

Kortom

Gezonde voeding, voldoende beweging en voldoende water drinken zorgen er voor dat je minder snel ziek wordt. En het zorgt er voor dat je een gezond gewicht houdt. En dat is ook weer heel gunstig voor je immuunsysteem.

Heb je vragen of kan ik je helpen? Neem dan gerust contact op of maak een gratis kennismakingsafspraak.

Roelande Hilbers
Hormoon-vitaal.nl

Lees meer »

Vega valkuil?

Het zijn je hormonen! Ja, dat zal allemaal wel zo zijn maar hoe werkt dat dan met die hormonen en wat heeft dat eigenlijk te maken met gezond zijn? Roelande legt het je graag uit, ze schrijft graag met humor (als dat lukt) over gezond eten en een gezonde leefstijl.

Plantaardig eten als trend

Plantaardig eten is hot, het is goed voor de dieren, ons milieu, onze gezondheid, je valt er zomaar van af en het scheelt in de portemonnee. Niet onbelangrijk nu de boodschappen zo duur zijn.
Wauw, wat een goede redenen allemaal, gelijk doen? Laten we er eerst eens wat dieper op induiken.

Vlees noch vis?

Minder vlees en vis eten wordt steeds normaler. Er zijn allerlei manieren om dit in de praktijk te brengen. Bijvoorbeeld als flexitariër, dan eet je minder (bewerkt) vlees en vis. Of je eet geen vlees maar wel vis, dan val je onder de pescotariërs. Vegetariers eten vlees noch vis maar wel eieren, zuivel en honing.

Ten slotte zijn er mensen die veganistisch leven. Zij gebruiken helemaal geen producten die van dieren afkomstig zijn. Ze eten geen vlees, vis, zuivel, eieren of honing en dragen ook geen kleding of schoenen gemaakt van leer.  

Impact van ons eten

Het is natuurlijk hartstikke goed dat we nadenken over de impact die ons eten heeft op andere (zoog)dieren en het milieu. In de bio-industrie zijn er helaas nog veel schrijnende misstanden. Dieren lijden onnodig pijn bij het opgroeien en slachten. Ook wordt er nog steeds veel antibiotica gebruikt.

Onze landbouw kan daarnaast ook een stuk schoner en gezonder. Er worden veel bestrijdingsmiddelen en onkruidverdelgers gebruikt en de grond wordt te eenzijdig ingezet waardoor die verarmd en minder voedingsstoffen af geeft.

Gezondere keuzes

Eet je vlees en vis dan is het belangrijk om goed te kijken waar het vandaan komt. Zijn de dieren goed behandeld, is er geen onnodige medicatie toegediend? Grasgevoerd biologisch vlees van koeien die in de wei hebben gelopen is dan een veel gezondere keuze. Dat is inderdaad een stuk duurder maar minder vaak vlees en vis eten kan dit weer compenseren.

Gelukkig zijn er in de landbouw ook steeds meer boeren die inzien dat er prima alternatieven zijn voor bestrijdingsmiddelen. Een hele mooie stap voor bodem- en waterverbetering is het inzetten van natuurlijke ‘vijanden’. En dit zorgt weer voor meer flora en fauna. En met meer biodiversiteit krijgen we hopelijk de nutriënten in onze voeding ook weer terug. Deze landbouw valt onder de biologisch dynamische landbouw met speciale keurmerken.

Voors en tegens

Plantaardig eten heeft als voordeel dat het minder impact heeft en goedkoper is. De risico’s van volledig plantaardig eten zijn dat het vaak eenzijdig is en onvoldoende nutriënten en eiwitten oplevert tenzij je heel goed welke combinatie van voedingsmiddelen je moet eten en daarnaast supplementen inzet. Vaak is er een tekort aan vitamine B12 en ijzer. En in veel gevallen worden er gewoon te weinig calorieën gegeten. Een bord groente is nu eenmaal laag in kcal.

Daarnaast loop je als vegetariër en veganist een groot risico op onvoldoende variatie in eiwitten. Dierlijke voeding levert nutriënten die je veel lastiger uit plantaardig voedsel haalt, dit geldt met name voor de essentiële aminozuren. Dit zijn eiwitten die je dagelijks via je voeding moet binnenkrijgen. In plantaardig voedsel vind je ze onvoldoende en deze eiwitten worden ook nog eens minder goed opgenomen.

Dierlijke voeding ongezonder?

Vaak hoor je dat dierlijke voeding veel ongezonder is in vergelijking met plantaardige voeding. Vlees zou verslavend zijn en rood vlees veroorzaakt kanker en je krijgt als vleeseter allerlei ongezonde verzadigende vetten binnen. De waarheid ligt ook hier weer een stukje genuanceerder.

Als je puur en onbewerkt eet, past dierlijke voeding (met mate) daar prima in. Zeker wanneer je variatie aanbrengt en bij voorkeur biologische producten neemt. Vlees en ook rood vlees bevat veel gezonde en essentiële voedingsstoffen. De schadelijke effecten van vlees eten gelden met name voor het eten van bewerkte vleesproducten in grote hoeveelheden, zoals bewerkte hamburgers, worsten en vleeswaren.

Vegavlees - eiwitvervangers

Eet je geen of minder vlees pas dan op voor de zogenaamde vleesvervangers. Fabrikanten beweren dat deze bewerkte producten gezond zijn maar ze bevatten vaak veel ongezonde E-nummers of bewerkte grondstoffen. Een betere bron voor eiwitten zijn de zogenaamde pseudogranen, met name quinoa is een topper omdat het alle essentiële aminozuren bevat. Prima geschikt voor wanneer je een dag geen vlees of vis eet.

Disclaimer

Een kort stukje als dit kan natuurlijk nooit volledig zijn. Het is meer bedoeld om eens na te denken over hoe we eten en welke impact dit heeft op ons welzijn maar ook op dat van de dieren, het milieu en de aarde.

Heb je vragen over voeding of leefstijl of kan je ik je op een andere manier helpen, neem dan gerust contact met me op of maak een gratis kennismakingsafspraak.

Roelande Hilbers

 

Lees meer »

Vetzuren in balans

Vetzuurbalans, wat is het en waarom zou je dit willen testen?

Ons lichaam heeft gezonde vetten uit voeding nodig, bijvoorbeeld om hormonen aan te kunnen maken en je hersenen van voeding te voorzien. 

Er zijn verzadigde en onverzadigde vetzuren. De onverzadigde vetzuren bestaan uit omega-3, omega-6 en omega-9. Vaak zijn deze vetzuren uit balans, dat wil zeggen dat we vaak te veel omega-6 via onze voeding binnenkrijgen. 

Omega-3 vetten

Omega-3 is te vinden in vette vis (zalm, haring, makreel), avocado, lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, walnoten e.a.  Omega-3 zorgt ervoor dat de celmembranen (celwand) beter toegankelijk zijn. Omega-3 vetzuren zijn goed voor de gezondheid van het hart, de bloeddruk, het gezichtsvermogen en de hersenen. Voldoende omega-3 zorgt er voor dat voedingstoffen beter opgenomen worden. Tijdens de zwangerschap helpt Omega-3 bij een goede ontwikkeling van de ogen van je ongeboren kindje en bij zuigelingen die borstvoeding krijgen. Omega-3 werkt ontstekingsremmend.

Omega-6 vetzuren

Omega-6 krijgen we makkelijk met onze dagelijkse voeding binnen. Het zit in vlees, in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, maïsolie en sojaolie, maar ook in margarine, halvarine en bak- en braadvetten. Het is terug te vinden in bewerkte producten zoals koek, snoep, brood  en andere kant en klare producten. Te veel Omega-6  uit voeding werkt ontstekingsbevorderend.

Omega-9 vetzuren

Omega-9 is een enkelvoudig onverzadigd vetzuur en vind je olijfolie (extra vergine), olijven, noten en avocado’s zijn goede bronnen. Omega-9 verlaagt het slechte cholesterol.

In verhouding

De beste verhouding van omega-6 - Omega-3 is 3:1 
Helaas is deze verhouding bij veel mensen ernstig verstoord, soms zelfs in de verhouding 15:1. We krijgen vaak te veel omega-6 vetten binnen. Dit komt door een verkeerd voedingspatroon. Gebruik daarom olijfolie in plaats van zonnebloemolie.  

Uit balans

Klachten die je kan ervaren wanneer deze vetzuren uit balans zijn:

  • Verminderde energie
  • Vermoeidheid
  • Depressie
  • Huidklachten (eczeem)
  • (Chronische) ontstekingen
  • Overgangsklachten
  • Overgewicht
  • Oogproblemen
  • Concentratieverlies
  • Hart en vaatziekten
  • Diabetes type 2
  • Gewrichtsklachten

Eet je minder dan 2 keer in de week vette vis dan kan een Omega-3 supplement je echt helpen om de vetzuurbalans op orde te krijgen.
Omega-3 vetzuren bestaan uit alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). 
Vitamine D3 wordt ook vaak toegevoegd aan een Omega-3 supplement.

Meten is weten, doe een test!

Wil je graag weten hoe het met jou vetzuurbalans staat? Kom dan langs voor een vetzurentest met advies. Dit kan bij het intakegesprek of in een vervolgconsult. Voor meer informatie kan je ook eerst een gratis kennismakingsafspraak maken.

 

Lees meer »

Met de kippen op stok

Lekker slapen is belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. We hebben slaap nodig om te kunnen herstellen van de dag er voor. Wat je overdag meemaakt, hebt gegeten, gevoeld en gedacht krijgt ’s nachts de rust en mogelijkheid om verwerkt te worden zodat je weer voldoende ruimte hebt voor een nieuwe dag.

Daglicht en slapen

Wanneer het donker wordt maak je het hormoon melatonine aan dat er voor zorgt dat je lekker kan inslapen. Die telefoon kan je daarom ook beter ergens anders neerleggen. In de ochtend zorgt het hormoon cortisol er voor dat je weer fris en fruitig je bed uit springt, als je tenminste lekker geslapen hebt. Een groot deel van de Nederlanders lijkt daar toch wat moeite mee te hebben. Het inslapen of doorslapen lukt niet goed.

Wat kan je zelf doen om lekker te kunnen slapen?

Inslapen en doorslapen gaat een stuk beter in een donkere kamer zonder al te veel geluiden. Je telefoon kan je daarom beter een paar uur voor het slapengaan wegleggen. Heb je geen verduisterende gordijnen? Probeer het dan eens met een slaapmasker. En is het lawaaiig om je heen, bijvoorbeeld door die snurkende bedgenoot? Dan zijn die good old oordoppen misschien een uitkomst voor je.

Koele slaapkamer, warme bedsokken

Enne, je slaapt ook beter in een koele slaapkamer, ergens rond de 17 graden. Lekker onder een ventilerend dekbed of deken. Dat geeft je lichaam het sein dat je wilt rusten. Sommige mensen gebruiken ook een verzwaringsdeken die helpt om te ontspannen en zo in slaap te komen.

Bedsokken bestaan trouwens ook nog steeds voor als je je voeten niet warm kunt krijgen, natuurlijke stoffen zorgen er voor dat je niet onnodig gaat zweten.

Een raampje open voor wat frisse lucht is ook fijn voor wat zuurstof. Kan je raam niet open, kijk dan eens of een luchtzuiverende plant een optie voor je is.

Vaak wakker

Je slaapt in verschillende fases die samen een slaapcyclus zijn. Na zo’n slaapcyclus doet je lichaam vaak even een check, is het te koud, te warm, moet ik plassen, heb ik dorst? Vaak merk je dit helemaal niet en ga je zo door naar de volgende slaapcyclus. Word je nu toch te wakker of ga je naar de wc en lukt het inslapen niet? De 4-7-8 methode kan dan misschien helpen.  Adem gedurende 4 seconden heel rustig in door je neus. Houd je adem 7 seconden vast. Adem 8 seconden lang heel rustig uit door je mond. Slaap lekker!

Heb je vragen over slaap of kan je ik je op een andere manier helpen, neem dan gerust contact met me op of maak een gratis kennismakingsafspraak.

Roelande Hilbers

Lees meer »

Een kouwe douche

Het zijn je hormonen! Ja, dat zal allemaal wel zo zijn maar hoe werkt dat dan met die hormonen en wat heeft dat eigenlijk te maken met gezond zijn? Ik leg het je graag uit.

Koud nadouchen, dat is heerlijk en super gezond. Je denkt dat ik je voor de gek hou maar dat doe ik niet!

Maar waar is dat dan goed voor zo’n kouwe douche? Nou, je kan er je immuunsysteem mee versterken, het werkt als natuurlijk anti-depressiva, het is goed voor je vaatstelsel, vermindert ontstekingen, verbetert je insulinegevoeligheid en verhoogt je vetverbranding en meer. 

Je leest wel eens over ijsbaden of een Wim Hof workshop maar je kan er gewoon thuis mee starten.

En hoe doe je dat? 

Je kan eerst alvast wat minder warm gaan douchen, dat went heel snel. Als je er klaar voor bent ga je over op een rustige buikademhaling. Je kan een liedje zingen of hummen als je merkt dat je stress krijgt. Draai de douche naar lauw en daarna op koud.

Start met 15 seconden koud afspoelen van je voeten en enkels en daarna je polsen en armen, altijd in de richting van je hart. Bouw het langzaam op totdat je je hele lichaam (je hoofd hoeft niet) onder de douche kan houden. Zo’n 1,5 tot 2 minuten is genoeg voor een gezond effect. 

En één keer opgebouwd wil je niet anders!

Heb je vragen of kan ik je helpen? Neem dan gerust contact op of maak een gratis kennismakingsafspraak.

 

Roelande Hilbers 

Hormoon-Vitaal.nl

*Wanneer je zwanger bent of hart- en vaatklachten hebt, overleg dan eerst met je arts. 

Lees meer »

Hello Sunshine!

 

Voorjaar en zonlicht, zucht, wat heerlijk! Ik draai mijn gezicht als een zonnebloem naar de zon. De zon zorgt dat we meer serotonine aanmaken waardoor we ons gelukkiger en meer ontspannen voelen. Daarom worden we er zo blij van! Je maakt ook nog eens vitamine D3 aan, als je ten minste onbeschermd in de zon bent in korte broek en hemdje.  Minder kleding mag natuurlijk ook!

Zonnebrand en hormonen zijn niet zulke goede matties omdat er vaak hormoonverstorende stoffen in zitten. Met de 100% natuurlijke zonnebrand heb je daar geen last van. Helaas loop je met dat spul op je huid rond als een lichtgevend Casper het spookje. Die van jou niet? Wacht maar tot je uit het water komt…Er kan inderdaad geen zonnestraal meer door. Ziet er niet uit, echt niet.

Wat dan wel? Zon niet te lang, bouw het langzaam op zodat je huid er aan kan wennen. Of zet een hoed op, gebruik een parasol en als het moet gebruik dan zonnebrand met natuurlijke ingrediënten maar met een chemisch filter om niet te verbranden. Zo verzorg je je huid op een natuurlijke manier zonder dat je verbrand of wit uitslaat.

Zon zorgt voor meer serotonine en de serotonine zorgt er voor dat je meer melatonine aanmaakt zodat je lekker kan slapen. En slapen en ontspanning zijn erg belangrijk voor een goede hormoonbalans. Zo helpt slaap om de hormonen insuline en cortisol beter te laten werken waardoor de suikerhuishouding beter werkt en onze eetlust binnen gezonde grenzen blijft.

Stressvolledag? Naast hummen, een liedje zingen of in de zon liggen kan je ook knuffelen met je partner, kind of je huisdier aaien. Je maakt dan het knuffelhormoon oxytocine aan dat je ook helpt

om te ontspannen. En een boekje lezen voor het slapengaan werkt ook beter dan op je mobieltje kijken in bed.

Cortisol en melatonine samen zorgen ook nog eens voor een goed dag- en nachtritme. Cortisol zorgt dat je ’s ochtends wakker wordt en zin hebt aan je nieuwe dag. Ga daarom overdag lekker naar buiten, beweeg en vang zoveel mogelijk daglicht. En geniet van het mooie weer!

Heb je vragen of kan ik je helpen? Neem dan gerust contact op.

Lees meer »

Cortisolhumming

Het zijn je hormonen! Ja, dat zal allemaal wel zo zijn maar hoe werkt dat dan met die hormonen en wat heeft dat eigenlijk te maken met gezond zijn? Roelande legt het je graag uit, ze schrijft graag met humor (als dat lukt) over gezond eten en een gezonde leefstijl.

Oh my gggg God!

Stel, er staat ineens EEN TIJGER voor je neus! JA, BAM.. zie het gebeuren. Voel je ‘m, voel je wat je lichaam doet? Schrik > adrenaline aanmaken >  je hartslag stijgt, je bloeddruk stijgt, je bloedsuiker stijgt en je spieren zetten zich schrap, je zet je zenuwstelsel op scherp > je bent in survivalmode. READY TO GO, klaar voor actie, vechten, vluchten of bevriezen…

Haal even diep adem, adem uit en laat los.. de tijger is weg, was er nooit. Sein veilig, alles is ok.

Effe shaken

Mijn hond lost dit succesvol op om na een stressvolle ontmoeting met - mens, dier, rolschaatsen of skateboard - even te gaan shaken, en weer door. Okido, je hebt zojuist een snelle, levensreddende stressreactie overleefd. Goed gedaan!

Chronische Sluipschutter

Maar ja, hoe vaak staat er ineens een tijger voor je snufferd? Niet zo vaak hè, gelukkig maar <adem in, adem uit en laat los>.  We hebben veel meer last hebben van een andere vorm van stress, die veel sluipender is en niet zo duidelijk herkenbaar; chronische stressss.

Ook hier staat je zenuwstelsel aan, alert om alle indrukken uit de omgeving te scannen, je spieren spannen zich aan, je lichaam maakt cortisol aan en aan het einde van de dag ben je kapot, hartstikke moe.
Je wilt koffie (of cola of groene thee) en vooral veel snelle suikers voor snelle energie die je nooit verbruikt. Als dit lang aanhoudt raak je verder ontregeld.

Continue aan en burn-out
Je staat continue aan en door die stress gaan andere belangrijke dingen uit; je hele systeem vertraagt; je spijsvertering vertraagt, de ontgifting door je lever en de werking van je darmen ook.. Je bent continue in survivalmode 2.0 en helemaal klaar voor een burn-out.

Sympatiek of..

Cortisol heb je niet voor niets, het is een belangrijk hormoon dat o.a. zorgt voor je dag en nacht ritme en het verlagen van ontstekingen. Het is dus best belangrijk om te zorgen dat dat stressniveau en daarmee je cortisol laag blijft en je dat andere deel van je zenuwstelsel – de parasympatische kant – stimuleert. Dat laatste kan je doen door even stil te staan – stop - even helemaal niksen, word je bewust van je ademhaling en adem rustig in en uit, en laat los Minimeditatie. Gorgelen helpt ook (leuk voor op je werk!), hummen of een liedje zingen is ook een goede remedie naast yoga, tai chi en meditatie. Maar even stilzitten of staan en ademhalen is makkelijk, dit kan je zelfs op de wc doen.

Hmmmm tadadietadadaa

Cortisol zet ook graag een randje vet aan rondom je buik, op die zogenaamde luvvvhandles aan de zijkant waar je ook niet blij van wordt, WAT? Nog meer stress! Hummen dus of allemaal naar de yoga. Binnenkort zien we iedereen al gorgelend of irritant hummend rondlopen maar we weten nu in ieder geval waarom!

Heb je vragen of kan ik je helpen? Neem dan gerust contact op en maak een gratis kennismakingsafspraak.

Lees meer »