Vet belangrijk -1 -

Gepubliceerd op 4 september 2023 om 16:07

Vet is hartstikke belangrijk voor je lichaam en je hersenen. Je hebt veel gezonde vetten nodig om hormonen en andere stoffen aan te maken. Er is ook vet veel te vertellen over vet. Flauw maar wel waar. Wist je bijvoorbeeld dat er meerdere soorten lichaamsvet zijn? Je hebt vet rondom je ingewanden en te veel daarvan is niet zo gezond. Ook heb je onderhuids vet en bruin vet om je warm te houden en je te beschermen.

Het soort vet en de plaats waar het zit bepaalt of het gezond is of niet. Te veel vet op ons lijf hebben we niet graag en dit is vaak ook ongezond, vooral op de buik. Hoe weet je dan of je te veel buikvet hebt? Een manier is meten, voor dames geldt een tailleomvang tot 80 cm als gezond en voor de heren eentje tot 94 cm.

Ook slanke mensen kunnen te veel buikvet hebben, ook al lijkt dat niet zo. Zo iemand noemen we een TOFI niet te verwarren met tofu: thin on the outside, fat on the Inside. Op z’n Hollands ook wel een DABDAB genoemd… Ja, denk daar maar even over na.

Je kan te veel buikvet hebben omdat je te weinig eet. Ja, dat kan echt! En als je te weinig calorieën eet dan kan je eerst afvallen maar daarna gaat je lichaam in spaarstand, gaat je spijsvertering extra traag en als je dan weer normaal gaat eten, kom je daar juist weer van aan. Double trouble of op z’n Hollands Dikke ellende (let op het woordje dik)! 😉

Maar er zijn meer oorzaken; stress en roken bijvoorbeeld zorgen voor een verstoring van hormonen en dit kan voor meer buikvet zorgen. Hummen dus (zie vorige blog) en stoppen met roken.

Light producten en kunstmatige zoetstoffen kunnen zorgen voor overgewicht, ook al doet de reclame je geloven van niet. Vet oneerlijk, nou inderdaad! Dit komt omdat die kunstmatige zoetstoffen o.a. zorgen voor een verstoring in de balans van je bloedsuikerspiegel. Je lichaam herkent ze als vreemd en dit zorgt ook nog eens voor stress. Je lichaam moet extra stoffen gebruiken om deze producten af te breken en heeft diezelfde stofjes daarom niet beschikbaar voor vetverbranding.

Iedere dag een zak chips, witbrood, koekje of andere Snelle Jelles (zie eerder blog), transvetten en E-nummers eten? Niet zo'n goed idee. Ze zorgen voor een verstoring in je darmen en een piek met erna een dal in je bloedsuikerspiegel waardoor je steeds maar honger hebt. En dan ga je weer iets snels eten. Veel mensen belanden zo in een ongezond eetpatroon waardoor ze aankomen. En dit leidt tot ontstekingen en ziek worden.

Wat kan je dan wel doen?
Onbewerkte voeding eten, veel vezels eten uit groente, fruit. Eet eieren en een paar keer per week vette vis en biologisch vlees. Een handje ongebrande en ongezouten noten per dag, een keer per week een avocado en olijfolie, zaden en pitten. En kies voor voeding met een laag glycemische index (GI index).

’s Ochtends bewegen op je nuchtere maag helpt bij je vetverbranding. En koud afdouchen ook!*
Niet zo populair bij de meeste mensen. Je kan dit rustig opbouwen door eerst je douche een tikje minder warm te zetten als normale temperatuur. Aan het eind van je douchebeurt begin je met koud afdouchen van je voeten en handen.  Dat bouw je op naar je enkels en polsen etc. 2 minuten is genoeg. Een liedje zingen of hummen helpt om er geen stress van te krijgen. Doe dit maar niet *als je zwanger bent of bloedverdunners slikt.

Vet, heel belangrijk maar niet altijd gezond!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.