Cortisolhumming

Gepubliceerd op 8 mei 2023 om 16:35

Het zijn je hormonen! Ja, dat zal allemaal wel zo zijn maar hoe werkt dat dan met die hormonen en wat heeft dat eigenlijk te maken met gezond zijn? Roelande legt het je graag uit, ze schrijft graag met humor (als dat lukt) over gezond eten en een gezonde leefstijl.

Oh my gggg God!

Stel, er staat ineens EEN TIJGER voor je neus! JA, BAM.. zie het gebeuren. Voel je ‘m, voel je wat je lichaam doet? Schrik > adrenaline aanmaken >  je hartslag stijgt, je bloeddruk stijgt, je bloedsuiker stijgt en je spieren zetten zich schrap, je zet je zenuwstelsel op scherp > je bent in survivalmode. READY TO GO, klaar voor actie, vechten, vluchten of bevriezen…

Haal even diep adem, adem uit en laat los.. de tijger is weg, was er nooit. Sein veilig, alles is ok.

Effe shaken

Mijn hond lost dit succesvol op om na een stressvolle ontmoeting met - mens, dier, rolschaatsen of skateboard - even te gaan shaken, en weer door. Okido, je hebt zojuist een snelle, levensreddende stressreactie overleefd. Goed gedaan!

Chronische Sluipschutter

Maar ja, hoe vaak staat er ineens een tijger voor je snufferd? Niet zo vaak hè, gelukkig maar <adem in, adem uit en laat los>.  We hebben veel meer last hebben van een andere vorm van stress, die veel sluipender is en niet zo duidelijk herkenbaar; chronische stressss.

Ook hier staat je zenuwstelsel aan, alert om alle indrukken uit de omgeving te scannen, je spieren spannen zich aan, je lichaam maakt cortisol aan en aan het einde van de dag ben je kapot, hartstikke moe.
Je wilt koffie (of cola of groene thee) en vooral veel snelle suikers voor snelle energie die je nooit verbruikt. Als dit lang aanhoudt raak je verder ontregeld.

Continue aan en burn-out
Je staat continue aan en door die stress gaan andere belangrijke dingen uit; je hele systeem vertraagt; je spijsvertering vertraagt, de ontgifting door je lever en de werking van je darmen ook.. Je bent continue in survivalmode 2.0 en helemaal klaar voor een burn-out.

Sympatiek of..

Cortisol heb je niet voor niets, het is een belangrijk hormoon dat o.a. zorgt voor je dag en nacht ritme en het verlagen van ontstekingen. Het is dus best belangrijk om te zorgen dat dat stressniveau en daarmee je cortisol laag blijft en je dat andere deel van je zenuwstelsel – de parasympatische kant – stimuleert. Dat laatste kan je doen door even stil te staan – stop - even helemaal niksen, word je bewust van je ademhaling en adem rustig in en uit, en laat los Minimeditatie. Gorgelen helpt ook (leuk voor op je werk!), hummen of een liedje zingen is ook een goede remedie naast yoga, tai chi en meditatie. Maar even stilzitten of staan en ademhalen is makkelijk, dit kan je zelfs op de wc doen.

Hmmmm tadadietadadaa

Cortisol zet ook graag een randje vet aan rondom je buik, op die zogenaamde luvvvhandles aan de zijkant waar je ook niet blij van wordt, WAT? Nog meer stress! Hummen dus of allemaal naar de yoga. Binnenkort zien we iedereen al gorgelend of irritant hummend rondlopen maar we weten nu in ieder geval waarom!

Heb je vragen of kan ik je helpen? Neem dan gerust contact op en maak een gratis kennismakingsafspraak.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.