Let's talk shit! Poopdiedoe

Gepubliceerd op 3 april 2023 om 16:27

Ja, we gaan het gewoon over poep hebben. Wat je er in de toiletpot valt, zegt namelijk best veel over je gezondheid. Je bent wat je eet? Eh nee, je bent wat je verteert en opneemt!

Je wist het misschien nog niet maar in je darmen worden voedingsstoffen zoals vitapientjes en mineralen opgenomen. Dan is het hartstikke belangrijk dat de boel goed functioneert, niet waar?
Hoe werkt het dan? In je darmen leven heel veel bacteriën, alles bij elkaar is dat je darmflora of je darmbioom. Want wat er uit komt ruikt meestal niet naar bloemetjes…

Bij je geboorte krijg je de darmflora van je moeder mee. Wat zij eet voor en tijdens haar zwangerschap is daarom van groot belang voor een goede darmgezondheid in jouw leven. Eet zij veel groente en peulvruchten dan is de start van jouw darmbioom anders dan wanneer ze veel witbrood, suikers en pasta eet.

Ga je gezonder eten, meer vezels uit groente en peulvruchten bijvoorbeeld, dan moet de darmbioom zich daar eerst op aanpassen. Je kan dan buikpijn krijgen, diarree of windjes moeten laten. Dat is niet erg want als het goed is gaat dat naar verloop van tijd over tenzij je overgevoelig bent voor een voedingsmiddel. Het kan dan handig zijn om dit te laten onderzoeken.

Even terug naar die wc, hoe weet je nou of je gezonde poep hebt of niet? De Bristol stoelgang kaart laat je 7 types van ontlasting zien

Type 1: Losse harde keutels, zoals noten (moeilijk uit te scheiden)

Type 2: Als een worst, maar klonterig

Type 3: Als een worst, maar met barstjes aan de buitenkant

Type 4: Als een worst of slang, glad en zacht

Type 5: Zachte keutels met duidelijke randen (makkelijk uit te scheiden)

Type 6: Zachte stukjes met gehavende randen, een papperige uitscheiding

Type 7: Waterig, geen vaste stukjes. Helemaal vloeibaar

Types 1 en 2 wijzen op constipatie, 3 en 4 zijn de "ideale uitscheidingtypes" vooral 4 want die komt er het makkelijkste uit. Types 5–7 neigen naar diarree.

Wil je hier meer over weten of heb je hulp nodig? Neem dan contact met me op en maak een gratis kennismakingsafspraak!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.