Guilty pleasures

Gepubliceerd op 11 april 2023 om 16:16

Het zijn je hormonen! Ja, dat zal allemaal wel zo zijn maar hoe werkt dat dan met die hormonen en wat heeft dat eigenlijk te maken met gezond zijn? Roelande legt het je graag uit, ze schrijft graag met humor (als dat lukt) over gezond eten en een gezonde leefstijl.

Lekker snacken

Guilty pleasures, iedereen heeft ze, ook op het gebied van een snack. De een kiest voor chocola, de ander voor drop of chips. Ik kan nog meer voorbeelden noemen maar dan ren je gelijk naar de kast om aan het snacken te slaan. Dat is nou net niet de bedoeling van deze rubriek!
Wat we vaak niet in de gaten hebben, is hoe handig de commercie daar op inspeelt. Zoals in die ene  supermarkt waar ze alles uit het chocoladeschap naast het maandverband en de tampons neer hadden gezet. Een beetje grappig is het wel maar eigenlijk ook best gemeen, toch dames?  

Leeg met die zak

Er zijn ook nog andere redenen waarom we naar deze snacks snakken. Chips bijvoorbeeld zijn gemaakt om door te eten. Ja dûh, zeg jij dan.. Maar ik bedoel het letterlijk. Ze maken chips en andere snacks zo dat er in jouw hersenen stofjes worden aangemaakt waardoor je er meer van wilt eten en die zak tot op de bodem leeg moet. Een soort verslaving dus want hierdoor maak jij stofjes aan die een vergelijkbare beloning geven als een like of een duimpje op social media. Je wilt er steeds meer van daarom koop je het vaker en ook in een grotere zak. Precies wat zo’n fabrikant wil, geld verdienen. Katsjing, kassa!

Laag op je energie

Er af en toe wat van eten, daar is natuurlijk niets mis mee. Geniet daar vooral van! Maar eet je dit ongezonde spul vaak dan raakt jouw gezondheidskassa snel leeg want je krijgt ongewild veel extra calorieën, zout, suiker, smaakstoffen en ongezonde vetten binnen. Slim van die fabrikanten, niet zo slim voor je slanke lijn en je gezondheid want je verzadigingshormoon Leptine (lekker vol) slaat er van op hol.

En daar is Tinus weer

Goed nieuws! Er bestaan ook gezonde varianten op deze snacks, echt waar! Een stukje fruit, een handjevol ongebrande en ongezouten noten, een gekookt ei of een stukje rauwkost. Wat dacht je van een stukje komkommer in plaats van een toastje? Lekker hoor en die gezonde snacks verzadigen goed en geven ook nog eens goede voedingsstoffen en vezels mee. (Trage Tinus is een eerder geschreven blog op deze website).

Heb je vragen over (stuiker)cravings (vreselijke trek in zoet of zout) of kan je ik je op een andere manier helpen, neem dan gerust contact met me op of maak een gratis kennismakingsafspraak.

Roelande Hilbers

Hormoon-vitaal.nl

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.