Antiokseltanten

Gepubliceerd op 5 april 2024 om 07:46

Het zijn je hormonen! Ja, dat zal allemaal wel zo zijn maar hoe werkt dat dan met die hormonen en wat heeft dat eigenlijk te maken met gezond zijn? Roelande legt het je graag uit, ze schrijft graag met humor (als dat lukt) over gezond eten en een gezonde leefstijl.

Gierend boven de pannenkoeken

Op 11- jarige leeftijd ging mijn zoon pannenkoeken bakken met een vriendje. Uiteraard zat de hele keuken onder het meel en ander benodigdheden voor dit gerecht, maar ze hadden ontzettend veel lol. Gierend van het lachen zaten ze aan tafel met de pannenkoeken en een pot appelmoes voor zich, waar ze de ingrediënten van op gingen lezen. By the way hoe goed je ogen ook zijn, je hebt een leesbril nodig om die te kunnen lezen, zouden fabrikanten dat expres doen? Hoe dan ook, het woord antioxidanten kwam voorbij maar werd per ongeluk gelezen als antiokseltanten…de heren kwamen niet meer bij van het lachen.

Balans verstoord

Ja, antioxidanten wat zijn dat voor dingen? ‘Antiokseltanten’ zijn stofjes die helpen om je lichaam te beschermen in de strijd tegen te veel vrije radicalen. Te veel vrije radicalen en/of te weinig antioxidanten in je lichaam zorgen dat de balans verstoord raakt.  En dit vergroot de kans op het ontstaan van ziekten die we vaak ouderdomsziekten noemen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes, dementie en kanker.    

Vrije radicalen

Die vrije radicalen zijn niet zulke aardige jongens, ze zorgen voor ontstekingen in je lichaam en een verminderde afweer tegen virussen en andere binnendringers. Je vind ze in overvloed in onze bewerkte voeding en bij iemand met veel stress of wanneer je (mee)rookt en/of regelmatig een flink glaasje alcohol drinkt. Ze zijn ook graag van de partij wanneer je  chemische stoffen uit verzorgings- of schoonmaakproducten, uit luchtverontreiniging en bestrijdingsmiddelen binnenkrijgt of bij blootstelling aan te veel straling. Maar ook  overmatig zonnen zorgt voor een te veel van deze jongens in jouw lichaam en schade aan je cellen. Dat is goed te zien aan een versnelde veroudering van je huid.  

Antiokseltanten en bescherming

Een te veel aan vrije radicalen zorgt voor afvalstoffen die je lichaam weer af moet voeren. Eet daarom zoveel mogelijk onbewerkte voeding, koken met verse spullen. Je vindt antioxidanten vooral in onbespoten groente en fruit. Probeer eens om dagelijks 350 -500 gram groente te eten en 2 stuks fruit. 

Drink voldoende water en kruidenthee, groene thee en drink alleen ’s ochtends koffie.

Beperk het aantal eetmomenten op een dag (ontbijt, lunch, avondeten), dit houdt je bloedsuikerspiegel stabiel. Iedere keer als je eet (ja, ook dat ene dropje of koekje bij de koffie) komen er vrije radicalen vrij.

Lukt het nog niet om te stoppen met roken? Neem dan in ieder geval iedere dag een hoge dosering vitamine C (groente, fruit of supplement). Idem wanneer je meer dan 1 glas alcohol drinkt.

Beweeg dagelijks, bij voorkeur buiten. Maar let op: intensief sporten zorgt voor een toename aan vrijeradicalenbelasting, je hebt dan extra antioxidanten nodig.

Lachen zorgt voor ontspanning, knuffelen, meditatie en aan yoga doen helpt je lichaam ook om in balans te blijven.

Eet na je avondmaaltijd niets meer, zet je tv en mobieltje op tijd uit en zorg voor een goede nachtrust en voldoende slaapuren zodat je lichaam ’s nachts kan herstellen.

Heb je vragen of kan ik je helpen? Neem dan gerust contact op of maak een gratis kennismakingsafspraak.

Roelande Hilbers
Hormoon-vitaal.nl

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.