Wie zijn jouw Besties?

Gepubliceerd op 28 mei 2024 om 08:30

Hello Healthy  - wie zijn jouw Besties?

Dat zijn je hormonen natuurlijk! Ze regelen van alles in je lichaam en in je geest. Zo zijn verschillende hormonen van invloed op je gewicht. Laten we eens kijken om welke hormonen het gaat.

Om welke hormonen gaat het dan?

Cortisol: het stresshormoon bij dagelijkse(chronische) stress. Het zorgt voor vetopslag op je buik en dat wil je niet. Voldoende me-time inplannen, lekker naar buiten en ontspan!

Je schildklier en het schildklierhormoon zijn een soort thermostaat in je lichaam, belangrijk voor de stofwisseling en vetverbranding. Eet voldoende, voldoende eiwitten en eet gezond.

Insuline: helpt je bloedsuikerspiegel gelijkmatig te houden.

Bierbuikje?

Oestrogeen is een leuke vooral als je graag ‘biert’. Bier is een oestrogeen bevorderend drankje dat bij mannen voor dat buikje en die manboobs zorgt. Bloemkool, broccoli, groene groenten, koolsoorten en kelp helpen oestrogeen weer af te breken.

Sixpack

Wil je voor de zomer nog van bierbuik naar sixpack? Dan heb je testosteron en groeihormoon nodig! Testosteron zorgt voor de opbouw van stevige spieren en testosteron en groeihormoon zorgen beiden voor vetafbraak. Voldoende eiwitten eten, choline uit ei en neem gezonde vetten zoals ghee, kokosolie, olijfolie. Daarnaast is krachttraining een enorme boost voor je testosteron en je groeihormoon. Succes!

Slaap en gewicht

De tegenhanger van het cortisol is het hormoon melatonine dat zorgt dat je ’s avonds lekker kan slapen. En tijdens je slaap krijgt je lichaam de kans om alle voeding te verwerken en voedingsstoffen op te namen. Slaap je slecht? Dan kan dat zomaar de reden zijn waarom je moeite hebt om gewicht te verliezen.

En last but not least

We hebben het al vaker gehad over je bloedsuikerspiegel. Insuline is het hormoon dat je helpt die bloedsuikerspiegel gelijkmatig te houden zonder pieken en dalen. Te vaak te veel eten en daardoor te veel pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel zorgen voor een verstoorde afgifte van insuline. Je kan hierdoor Diabetes 2 ontwikkelen, insulineresistentie. En daardoor ook behoorlijk aankomen in gewicht. Dit komt vaak voor. Hoge bloeddruk, PCOS en andere hormoon gerelateerde klachten kunnen dan makkelijker ontstaan.

Ook als je niet te zwaar bent geldt het volgende advies: eet drie keer per dag ontbijt, lunch, avondeten en evt. 1 gezond tussendoortje in de vorm van fruit. Eet na het avondeten niet meer. Zo houd je je bloedsuikerspiegel te vriend (zie ook eerder blogs over Trage Tinus, je vindt ze op mijn website).

Je Besties dat zijn je hormonen, zorg je goed voor hen dan zorgen ze ook goed voor jou!

Wil je meer weten over hormonen of hoe je jouw hormonen een handje kan helpen? Neem dan gerust contact op of maak een gratis kennismakingsafspraak.

 

Roelande Hilbers
Hormoon-vitaal.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.