2 koffie or not?

Gepubliceerd op 2 juni 2024 om 08:30

Hello Healthy – Kopje koffie en doorrr

Goedemorgen, eerst even een bakkie hoor, anders word ik niet wakker. Of je nu een thee- of koffieliefhebber bent, bijna iedereen start ’s ochtends met een bakkie van een van beide.  

Een bakje koffie of groene thee in de ochtend zorgt dat je wakker wordt, meer alert bent en ‘ready to go’. Dat is natuurlijk best handig, vooral na een gezellig weekend of een slechte nacht.

Hoe werkt dat met cafeïne?

De cafeïne in koffie en de theïne in (groene en zwarte) thee zetten het hormoon adrenaline aan, je aanjager zogezegd. Dit is een stresshormoon dat tijdelijk werkt. Het gaat bijvoorbeeld ook aan wanneer er ineens een grote, brullende leeuw voor je snufferd staat of die enge hond van de achterburen. Je merkt dit doordat je hart sneller gaat kloppen, je sneller gaat praten en van moe naar een fitter, alerter gevoel gaat. Je krijgt er een soort opkikker van en kunt zo op de loop voor die leeuw of hond.

2 coffee or not

Na een tijdje is de cafeïne uitgewerkt en word je juist wat suffer. Meestal is dit een reden om een nieuw bakkie pleur te gaan halen.

Maar niet iedereen reageert op deze manier op cafeïne. Het kan ook zijn dat je in die opkikker blijft hangen, dat je hyper wordt of kramp in je darmen krijgt.  De werking van de cafeïne schiet dan door en je kalmeert niet na de aanvankelijke piek. Is dat bij jou het geval dan verdraag je de cafeïne minder goed of misschien heb je al te veel andere stress en is de cafeine uit dat kopje net te veel.

Geen koffie? Maar wat drink je dan?

Je kan dan beter kruidenthee of cafeïnevrije koffie drinken. Tegenwoordig prima te doen.

Alternatieven voor koffie of thee met cafeïne/theïne zijn cafeïnevrije dranken zoals decafé koffie (tegenwoordig prima te doen) of theesoorten zoals rooibos, gemberthee of muntthee. Je kan natuurlijk ook water drinken (lekker met fruit en kruiden) of yerba mate, kombucha en vers geperst sap.

Cafeïne, gezond of niet?

Koffie is rijk aan antioxidanten, die ontstekingsremmend werken. Het zal je niet verrassen dat het dan vooral om zwarte koffie gaat. De hippe koffietjes met allerlei smaken zijn meestal minder gezond. Geniet je toch liever van een lekkere cappuccino of latte? Kies dan eens voor  haver-of amandelmelk zonder extra suiker, die schuimt prima. En voor wat variatie kan je er behalve cacao ook eens kaneel en wat amandelschilfers bovenop doen. Dat smaakt heerlijk en het helpt je bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

2 coffee or not to

Zo zie je maar weer, waar de een prima met 4 bakkies wegkomt, is het voor de ander beter om de cafeïne te minderen. In het algemeen wordt geadviseerd niet meer dan 4 koppen koffie per dag te drinken en dan bij voorkeur in de ochtend. Wist je dat koffie ook vocht afdrijvend werkt? Een glas water bij je koffie drinken is daarom een goed idee.

Met mate

Cafeïne heeft gezondheidsvoordelen maar het lijkt er op dat te veel koffie niet zo gezond is en vooral wanneer je gevoelig bent voor cafeïne of al veel stress hebt.  

Heb je vragen, wil je meer weten over een gezonde leefstijl en kan ik je daarbij helpen? Neem dan gerust contact op of plan een gratis kennismakingsgesprek in.

Roelande Hilbers
Hormoon-vitaal.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.