Zo zuur....

Gepubliceerd op 28 november 2025 om 16:00

Brandend maagzuur

Heb je wel eens last van brandend maagzuur, zure oprispingen, zuurbrand of boeren vlak na het eten? Veel mensen denken dat dit komt doordat ze te veel maagzuur hebben. Ze gaan naar de huisarts en slikken maagzuurremmers.

Te veel of juist te weinig?

Maar wat nu als de oorzaak juist te weinig maagzuur is? En hoe weet je dat? Laten we eens gaan kijken naar de functie van de maag en het maagzuur

Werking van je maag

Wanneer je een hap eten neemt, komt dit eerst in je mond. Door te kauwen vermeng je de hap eten met speeksel. Hierdoor start de eerste spijsvertering. Na het doorslikken gaat het eten via je slokdarm naar je maag. De maag is een gespierde elastische zak in je bovenbuik .  In je maag wordt de voedselbrij tijdelijk opgeslagen, gekneed en vermengd met maagsap. Dit zorgt voor verdere vertering voordat het eten naar je dunne darm gaat.

Aanmaak maagzuur

Zodra je eten ziet, ruikt of proeft wordt het signaal ‘maagzuur aanmaken’ via je zenuwstelsel aan je maag doorgegeven. Wanneer er eten in je  maag beland, gaat het hormoon gastrine aan het werk. Het geeft signalen aan de maagwand door om maagzuur aan te maken en om je maagwand op te rekken zodat er meer voedsel in kan. De cellen van de maagwand maken maagsap aan.

Maagzuur of gastric acid

Waar bestaat dat maagzuur dan uit? De samenstelling van het maagsap verschilt gedurende de dag, afhankelijk van wat je eet. Het bestaat in ieder geval uit zoutzuur, pepsine, lipase, intrinsieke factor, slijm en bicarbonaat.

Functie van maagzuur

Het zoutzuur zorgt voor een extreem zure omgeving om parasieten of andere ziekteverwekkers te kunnen doden. En het activeert de spijsverteringsenzymen die er voor zorgen dat je wat gegeten hebt wordt verteerd.
Pepsine is een enzym dat er voor zorgt dat eiwitten afgebroken worden tot de kleinere aminozuren.
Lipase is heel belangrijk om de vetten uit je voeding af te kunnen breken.
Inrinsieke factor is nodig om vitamine B12 op te kunnen nemen in de dunne darm.
Bicarbonaat en slijm beschermen de maagwand tegen het maagzuur en de pepsine

Er wordt per dag maar liefst 3 tot 4 liter maagzuur aangemaakt.

Zuur is dus goed

Je ziet het maagzuur is onmisbaar voor een gezonde spijsvertering. Het helpt bij het verteren van eiwitten, het opnemen van vitamines en mineralen en het doden van ziekteverwekkers die we via ons eten binnenkrijgen. Als de productie van maagzuur niet goed verloopt, kan dat leiden tot allerlei vage of hardnekkige klachten zoals zuurbrand, oprispingen etc.

Maagzuurremmers symptoombestrijding

Maagzuurremmers zorgen wel voor symptoombestrijding maar niet voor het oplossen van de oorzaak. Ze geven tijdelijk verlichting maar wanneer je niet te veel maar juist te weinig maagzuur hebt, lossen maagzuurremmers het probleem niet op.

Makkelijk meer maagzuur aanmaken?

Heb je last van bovengenoemde klachten, wat kan je doen:

  • Drink niet bij het eten;
  • Laat je niet afleiden door tv of telefoon; eet rustig en bewust van iedere hap;
  • Kauw goed en dat is minimaal 20x kauwen voordat je de hap eten doorslikt;
  • En top tip: neem een half uur voor je gaat eten een glas water met een scheutje citroensap of appelazijn. Rustig opbouwen en niet doen bij een maagzweer of -ontsteking.

Kan ik je helpen?

Wil je hulp bij klachten, meer energie, afvallen, een gezondere leefstijl aanleren? Kijk dan eens op hormoon-vitaal.nl. Heb je vragen of kan ik je helpen? Neem gerust contact op of maak een gratis kennismakingsafspraak.

Roelande Hilbers
Hormoon-vitaal.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.