Histamine hick-up

Gepubliceerd op 3 augustus 2025 om 09:00

Wat is histamine?

Histamine is een stofje dat je lichaam aanmaakt tijdens een allergische reactie, bijvoorbeeld bij het eten van kiwi of aardbeien als je daar allergisch voor bent. Een andere bekende reactie is hooikoorts, een allergische reactie op pollen etc. Histamine wordt aangemaakt door cellen die betrokken zijn bij je immuunsysteem.

Hartstikke nuttig

Histamine is een nuttig stofje, het speelt onder andere een rol in je maagzuurproductie, het reguleren van je lichaamstemperatuur, je ademhaling, slaap en bij het overbrengen van boodschappen in je hersenen (neurotransmitter). Je lichaam maakt histamine zelf aan in mestcellen waar het wordt opgeslagen en indien nodig weer wordt vrijgegeven.

Daarnaast krijg je ook histamine binnen via je voeding. In je darmen wordt de histamine weer afgebroken. De een kan histamine makkelijker afbreken dan de ander en de grens van teveel histamine is voor iedereen anders.

Grens bereikt

Wanneer histamine onvoldoende wordt afgebroken in je darmen, kan het gaan stapelen totdat de hoeveelheid boven de grens komt. Deze grens ligt voor iedereen op een ander punt. Het stapelen van histamine kan leiden tot histamine intolerantie en vervelende reacties geven.

Vervelende reacties

De reacties zijn bijvoorbeeld onrust, buikkramp, gewrichtsklachten, huidklachten en slapeloosheid.
Heel vervelende pseudo-allergische reacties die afzonderlijk maar ook tegelijkertijd voor kunnen komen en bij iedereen anders zijn.

Oorzaak - gevolg

Alles (alle cellen en stofjes) in je lichaam werkt samen en zo zit dit dat ook met histamine. Heb je last van een ontsteking en krijg je daar bovenstaande klachten bij dan is de histamine intolerantie een gevolg van de ontsteking. Bijvoorbeeld een ontsteking in je darm kan zorgen dat de histamine minder goed wordt afgebroken. Zo krijgt een histamine intolerantie meer kans.

Wat kan je er aan doen?

Je kan puur en ongezond eten en kiest dan voor verse voeding met een lage histaminegehalte:

  • Vlees, vis en eieren, onbewerkt en zo vers mogelijk (diepvries kan een goed idee zijn)
  • Peulvruchten, zaden en oliën.
  • Fruit en groente: bijvoorbeeld sla, broccoli, wortel, knoflook, bloemkool, selderij, ui, granaatappel, mango, appel, gember en watermeloen eten.
  • Verse kruiden en kiemgroenten

Wat kan je het beste vermijden?

Voeding met veel histamine zoals melk, boter, kaas, worst, schimmelkaas, rode wijn, zuurkool en spinazie. 
Producten die veel histamine vrijmaken: chocolade, alcohol, aardbeien, tomaten, noten, schaaldieren en citrusvruchten.

Tip

Brandnetel en brandnetelthee werkt als een natuurlijk histamine verlagend middel. Je kan het als thee drinken of in je smoothie verwerken.

Stresss

En daar is ie weer. Stress helpt niet mee, integendeel. Stress helpt om het histaminegehalte juist te verhogen. Er wordt meer histamine afgegeven bij stress waardoor je intolerantiegrens eerder bereikt wordt. Stress en een verhoogd histaminegehalte kunnen een aanwezige darmontsteking verergeren waardoor je histamine weer minder kan afbreken. Stress vermijden of zorgen voor ontspanning is dan ook belangrijk bij deze klachten. Zie mijn eerdere blog Cortisolhumming.

Uniek

Iedereen is uniek, gelukkig maar. Heb je last van histamine intolerantie, kijk dan vooral ook waar jij op reageert. Drink je een kop koffie en krijg je last van jeuk? Laat die koffie dan even staan en ga over op kruidenthee. Eet je tomaat en heb je nergens last van? Hartstikke mooi maar overdrijf het niet. Een reactie op voeding kan tot 48 uur later optreden.

Kan ik je helpen?

Wil je meer weten hoe je met een gezonde leefstijl jouw gezondheid een handje kan helpen? Kijk dan eens op hormoon-vitaal.nl. Heb je vragen of kan ik je helpen? Neem dan gerust contact op of plan een gratis kennismakingsafspraak.

Roelande Hilbers
Hormoon-vitaal.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.